Στον Χανδαρισμό, οι εξωτερικές επιστήμες είναι το σύνολο των γνώσεων που σχετίζονται με το φυσικό σύμπαν για να το κατανοήσουμε καλύτερα και έτσι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους πόρους του με συνείδηση και νοημοσύνη με τον βέλτιστο τρόπο. Από εκεί μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ενσάρκωσή μας και την επίτευξη της μοίρας μας. Έτσι, οι κύριες εξωτερικές επιστήμες στον Χανδαρισμό είναι οι φυσικές, διαστασιακές και χωρικές επιστήμες, οι βιοεπιστήμες (οικολογία, βιολογία, γενετική, ιατρική), οι κοινωνικές επιστήμες, οι μαθηματικές και πληροφορικές επιστήμες καθώς και οι επιστήμες μηχανικής.
Όταν είμαστε έξω από το σώμα της ενσάρκωσής μας, ανακτούμε όλες τις δυνάμεις μας. Αλλά όταν είμαστε μέσα, οι περισσότερες από αυτές τις ικανότητες γίνονται απρόσιτες για εμάς, επειδή αναστέλλονται από την πυκνότητα της ύλης της ενσάρκωσής μας. Εδώ έρχεται η τεχνολογία. Έτσι, αυτή μας δίνει έμμεσα αυτές τις ίδιες δυνάμεις που δεν έχουμε πια όταν είμαστε ενσαρκωμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία αντισταθμίζει τεχνητά τις φυσικές ικανότητες που δεν έχουμε πλέον και που χρειάζεται για να πραγματοποιηθούμε πλήρως όταν είμαστε ενσαρκωμένοι.
Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην τεχνολογία ενώ αφήνουμε τις μηχανές και τα ρομπότ να κάνουν όλες τις ενέργειες για εμάς. Διαφορετικά δεν μαθαίνουμε να κάνουμε πράγματα ή εμπειρίες που είναι χρήσιμες για εμάς και απαραίτητες για την ύπαρξή μας και την εξέλιξη της συνείδησης μας. Αντίθετα, παραμένουμε σε αδράνεια, μεταμορφώνοντάς μας σταδιακά σε αδύναμα και ευάλωτα όντα. Οπισθοχωρούμε στην άγνοια, την ηλιθιότητα και τη μετριότητα. Γινόμαστε τότε άχρηστοι και επομένως αναλώσιμοι για τη φύση και το σύμπαν. Θα καταδικαστούμε τότε να ανακυκλωθούμε από τη νοημοσύνη και τις δυνάμεις του σύμπαντος στο μεγάλο ρεύμα. Για να αποφύγουμε αυτήν την τραγική μοίρα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας, χωρίς να καταφεύγουμε στην τεχνολογία. Από τότε, η χρήση της τεχνολογίας περιορίζεται μόνο σε ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε ή να σχεδιάσουμε μόνοι μας, αλλά πάντα διατηρώντας τον έλεγχο πάνω στο εργαλείο.
Στον Χανδαρισμό, η ιατρική είναι το σύνολο των επιστημών και τεχνικών που βασίζονται στην παρατήρηση και την εμπειρική εμπειρία που μας επιτρέπουν να διατηρούμε και να βελτιώνουμε την ενσάρκωσή μας και στην Σθενεία ώστε να μπορούμε να είμαστε και να παραμένουμε ικανοί να επιτύχουμε τη μοίρα μας. Με αυτήν την έννοια, ο Χανδαρισμός αναγνωρίζει την αλλοπαθητική και την ολιστική ιατρική ως συμπληρωματικές μεταξύ τους. Και οι δύο πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί ως συνεργάτες στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας. Δεν υπάρχει εδώ καμία αντίθεση ή διαίρεση μεταξύ των δύο.
Στην Χανδαριανή σκέψη, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επέκταση και η συνέχεια της δικής μας φυσικής νοημοσύνης. Συμπληρώνει έτσι τις διανοητικές μας ικανότητες για να βελτιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας να επιτευχθούμε στο σύμπαν. Πρέπει λοιπόν να τη χρησιμοποιούμε ως βοηθό για τις σκέψεις και τις υλοποιήσεις μας. Ωστόσο, η παγίδα είναι να αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη να σκέφτεται ή να παίρνει αποφάσεις για εμάς από τεμπελιά και χαλαρότητα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, είναι αναπόφευκτο ότι μια μέρα η ΤΝ θα καταλήξει να ελέγχει τις ζωές μας παίζοντας εναντίον μας.
Ο Χανδαρισμός είναι σαφώς αντίθετος με τη χρήση θερμοπυρηνικής ενέργειας, επειδή επιδιώκοντας να παραμείνει σε ενότητα και αρμονία με το σύμπαν, την τάξη του και τους φυσικούς του νόμους, θεωρούμε την καυτή σύντηξη (δηλαδή θερμοπυρηνική) ως αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας των άστρων και επομένως, δεν πρέπει να φύγει από αυτή τη φυσική σφαίρα και διάσταση. Διαφορετικά, μετατρέπεται σε ενέργεια καταστροφής. Από την άλλη, η ψυχρή σύντηξη, γνωστή και ως «πυρηνική σύντηξη χαμηλής θερμοκρασίας» επιτρέπεται. Επειδή θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από την καυτή, θερμοπυρηνική σύντηξη, κυρίως λόγω των λιγότερο ακραίων πειραματικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της σύντηξης.